SONJA VAINIONPÄÄ

sonjavainionpaa.fi

Pieces from Eden, 2017, 860x350cm, installaatio, teoskuva Viron nykytaiteen museosta Tallinnasta


Pieces from Eden
installaatio

Even Share, ryhmänäyttely EKKM, Viron nykytaiteen museo, Tallinna.

7.3.–19.3.2017


Viimeisinä opiskeluvuosinani pääteemanani ja muusanani on toiminut työ. Työllä tarkoitan toimintaa, josta yleensä saadaan palkkaa. Koen työn olevan todella oleellinen osa arkielämää: työhön liittyvät asiat ovat suomalaisen politiikan keskiössä ja tietysti minua kiinnostaa kontrasti taiteen tekemisen ja “oikean työn” välillä.

Olen tottunut asettamaan työn korkealle elämässäni: esimerkiksi lapsena minua neuvottiin olemaan ystävällinen kaikille ketä tapaan koska kuka vain heistä saattaisi olla pomoni tai työkaverini tulevaisuudessa. Kouluunkin mennään siksi, että saataisiin töitä. Pieni kotikaupunkini oli huono koska sieltä ei saanut töitä. Mikään ei ole tärkeämpää kuin työ. Niin minulle kerrottiin. Ja minä kasvoin siihen.

Installaatio Viron nykytaiteen museolla (EKKM) syntyi näistä ajatuksista: kaikista työn säännöistä ja tavoista joita en osaa aina edes kyseenalaistaa. Minulle juuri kyseenalaistamisesta on tullut tärkeä asia ymmärtääkseni, mitä teen elämälläni… Jopa tärkeämpi kuin itse työ.